Sunday 23 November 2014

LAMB CHOP WITH BLACK PEPPER SAUCE

Bahan-bahan yang digunakan

Bahan untuk perap:
  • 500gm daging kambing/2 keping daging
  • Sos black pepper
  • Sedikit garam 
 Bahan untuk membuat sos :
  • 1/2 sudu black pepper
  • 1 sudu mentega
  • 1 kuib ayam
  • Sebatang saderi-dicincang halus
  • Seulas bawang besar- dicincang halus
  • 2 cawan air
  • 2 sudu tepung gandum
  • 2 sudu kicap cair
  • 2 sudu sos tiram
  • Sedikit garam
 Bahan sampingan dan hiasan :
  • kentang goreng
  • sebiji buah tomato
Cara-cara
  1. Gaulkan daging ngan sedikit garam dan sos black pepper .Kemudian perap sebentar. Setelah diperap daging dibakar dengan meletakkan sedikit mentega pada tempat yang hendak dibakar. Api jangan terlalu kuat  untuk memastikan  daging itu dibakar dengan sempurna
  2. Untuk  sos black pepper/gravy - masukkan air, bawang dan batang saderi.Rebus hingga didih dan toskan.Campurkan air rebusan tadi degan mentega,kiub ayam,kicap cair,sos tiram,black pepper,garam dan tepung yg dicampur degan sedikit air untuk memekatkan sos. Masak hingga didih dan pekat.  
  3. Hidangkan dengan kentang goreng,Hiaskan dengan hasil kreativiti dari buah tomato.
 
Persediaan bahan-bahan


Bahan-bahan yang digunakan
Bahan untuk perap






Daging digaul bersama sos black pepper dan garam
Memastikan daging dibakar sempurna
Bahan-bahan untuk sos black pepper
Perasa tambahan
Penyediaan sos black pepper
Sos black pepper yang telah siap
Bahan sampingan dan hiasan
Kentang digoreng
Hidangan yang telah siap. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment