Kita sering kali mendengar dan melihat tentang perkataan 'menu' apabila bercerita mengenai sesebuah tempat yang menyediakan perkhidmatan makanan seperti restoran, hotel dan sebagainya. Melangkah masuk sahaja ke sesebuah kedai atau restoran, sebuah buku atau kad yang menceritakan setiap masakan dan minuman serta harganya menjadi perkara utama untuk kita perhatikan bagi memenuhi citarasa yang kita ingini. Kita tahu itulah buku 'menu'. Mari kita ungkai perkataan sebenar dan apakah yang dimaksudkan dengan 'menu'.
contoh kad menu |
Menu bermaksud sekeping kad yang mencatatkan senarai masakan atau hidangan yang terdapat di sesebuah restoran itu. (dalam bahasa Perancis). Reka bentuk dan kandungan kad tersebut dipersembahkan dengan cara yang menarik (menu card) dan kreatif kerana ia melambangkan kualiti sesebuah restoran. Menu boleh dikatakan sebagai elemen yang paling penting dalam sesebuah perniagaan yang melibatkan makanan. Pembelian, pengeluaran, jualan, pengiraan kos, pengurusan pekerja mahupun susun atur dapur dan pemilihan peralatan adalah berdasarkan pada menu.
Menu mestilah berbeza mengikut kehendak pelbagai jenis pelanggan. Sebagai contoh pelanggan yang berada di hospital iaitu pesakit di hospital, menu yang perlu disediakan hendaklah bersesuaian dengan mereka. Jika pelanggan disekolah yang melibatkan pelajar-pelajar sekolah, menu yang disediakan oleh pihak kantin perlulah mengikut kesesuaian umur pelajar dan keperluan nutrisi mereka.
PERANCANGAN
MENU
|
PERNYATAAN
|
Kehendak pelanggan
|
Memenuhi
citarasa pelanggan yang pelbagai agar tidak membosankan .
|
Kemampuan/konsistensi
|
Kemampuan
dan konsistensi tukang masak untuk menghasilkan kualiti makanan yang
mencukupi dan berkualiti
|
Peralatan
|
Peralatan
yang sesuai untuk masakan mestilah mencukupi. Item bagi menu dipilih dan
dirancang mengikut peralatan yang tersedia didapur masakan.
|
Ketersediaan (avaibility)
|
Ketersediaan
bahan-bahan yang diperlukan bagi menu yang ingin dimasak.
|
Harga
|
Faktor
dalam menetapkan harga ialah saiz porsi makanan, kualiti produk, konsistensi
dalam pembuatan produk, keunikan produk, kepelbagaian produk dan kemudahan
servis (speed of service)
|
Nutrisi makanan
|
Menu
yang mempunyai pelbagai kaedah masakan dengan mengekalkan kesegaran dan
kandungan nutrisi bahan makanan perlu lebih banyak ditawarkan dalam menu.
|
Ketepatan (accuracy in menu)
|
Para
peniaga dalam perkidmatan makanan harus jujur dan menjelaskan dengan tepat
makanan yang dijual (menu yang ditawarkan).
|
JENIS-JENIS
MENU
|
PERNYATAAN
|
A la carte menu
|
Maksud
ala carte ialah ‘dari kad’ (from the card). Menu jenis ini menawarkan pilihan
makanan bagi setiap course makanan (soups, main course dan etc) dan harga
dikenakan bagi setiap makanan tersebut secara berasingan.
|
Table d’hote
|
Table
d’hote bermaksud menu ‘pemilik’ (the proprietor’s table). Jumlah hidangan
biasanya terbatas.
|
Prix Fixe (Fixed Price Menu)
|
Menu
ini menawarkan hidangan dan harga yang tetap dan bagi setiap hidangan ia di
tentukan oleh hos. Set menu ini hanya digunakan untuk majlis-majlis tertentu
seperti kenduri kahwin atau majlis makan malam.
|
Carte du jour
|
Carte
du jour bermaksud card of the day/menu of the day. Ia menawarkan pilihan
makanan yang istimewa pada hari tersebut.
|
Cycle menu
|
Menu
ini berbentuk kitaran. Menu kitaran biasanya terdapat dalam institusi seperti
penjara, asrama, kantin dan lain-lain.
|
can you please give me open file.
ReplyDelete